Apr
24

Τι ισχύει για την απόκτηση κάρτας μόνιμης διαμονής και βρετανικής υπηκοότητας

Thanasis Gavos   Mon, 24 Apr 2017; 16:04

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να μαζέψει τα μπογαλάκια της και να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μεγάλο ερωτηματικό αιωρείται όσον αφορά τη μεταχείριση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται ή σπουδάζουν στη χώρα μετά από το Brexit. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και μετέπειτα η Βουλή των Κοινοτήτων αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 μία τροπολογία που ζητήθηκε από τη Βουλή των Λόρδων για την εγγύηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στη χώρα. Η Τερέζα Μέι θέλει να χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, αυτό το χαρτί ως διαπραγματευτικό όπλο στις συνομιλίες της με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη για τα άλλα τρία καίρια ζητήματα: εμπόριο, υπηρεσίες και κεφαλαιακές συναλλαγές. Αφήνει λοιπόν τους Ευρωπαίους μετέωρους, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών εισάγει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον παραχωρεί κάρτες μόνιμου κατοίκου και βρετανικά διαβατήρια σε υπήκοους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελβετίας.

Προς το παρόν και τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2019, κανείς Ευρωπαίος δε χρειάζεται κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει το δικαίωμά του να ζει και να εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από το εθνικό του διαβατήριο/ταυτότητα. Οπότε ό,τι συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι σε θεωρητικό επίπεδο ακόμα και ο λόγος για τον οποίο πολλοί τρέχουν να βγάλουν κάρτα μόνιμου κατοίκου είναι μόνο προληπτικός. Και αυτό γιατί η Βρετανική κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη χώρα και η Τερέζα Μέι με τις δηλώσεις της έχει δείξει πως θα προσπαθήσει με κάποιο τρόπο να μειώσει την ευρωπαϊκή μετανάστευση προς τη Βρετανία. Αν θεσπίσει εργατική βίζα, αυτό θα σημαίνει ότι οι εταιρείες που θα αποφασίζουν να προσλάβουν κάποιον Ευρωπαίο θα πρέπει να πληρώνουν το αντίστοιχο τίμημα, κάνοντάς το πιο δύσκολο να προτιμήσουν Ευρωπαίο από Βρετανό για την ίδια θέση. Επίσης, στις  προϋποθέσεις για παραχώρηση βίζας είναι και ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να βγάζει ένα συγκεκριμένο κατώτερο εισόδημα, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 30.000 λίρες το χρόνο για κατοίκους άλλων χωρών εκτός Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορεί πλέον να έρχεται κόσμος να εργαστεί σε καφετέριες για παράδειγμα ή άλλα χαμηλόμισθα επαγγέλματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Στο θέμα μας, λοιπόν. Πότε και πώς μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για κάρτα μόνιμου κατοίκου και επακολούθως για βρετανική υπηκοότητα και τι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια εν όψει του Brexit. Θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

 

 • Πότε μπορώ να κάνω αίτηση για βρετανική υπηκοότητα;

Για να κάνει κάποιος Ευρωπαίος αίτηση για βρετανική υπηκοότητα θα πρέπει να εξασκεί τα δικαιώματά του ως Ευρωπαίος πολίτης στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι συνεχόμενα χρόνια – δεν μπορεί να έχει φύγει από τη χώρα για ένα χρόνο για παράδειγμα και να προσμετρήσει τα προηγούμενα και τα επόμενα έτη από την απουσία. Στην πενταετία μπορεί να κάνει αίτηση για κάρτα μόνιμου κατοίκου και έναν χρόνο αφού γίνει δεκτό το αίτημά του και παραλάβει την κάρτα (το έγγραφο που αποδεικνύει μόνιμη κατοικία, όπως το λένε τώρα), μπορεί να κάνει αίτηση για υπηκοότητα. Τα δικαιώματά του ως μόνιμος κάτοικος εξασκεί κανείς αν εργάζεται για κάποιον εργοδότη, αν έχει δική του επιχείρηση ή είναι αυτοαπασχολούμενος, αν είναι φοιτητής ή ψάχνει για εργασία. Τα τελευταία δύο έχουν πολλές παγίδες και συχνά η αίτηση θα απορριφθεί, αλλά θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω.

 • Τι γίνεται αν κάνω αίτηση για υπηκοότητα ως σύζυγος Βρετανού πολίτη;

Και πάλι θα πρέπει πρώτα να πάρετε την κάρτα μόνιμου κατοίκου ως Ευρωπαίος πολίτης, να αποδείξετε δηλαδή ότι εργαζόσασταν στη χώρα τα προηγούμενα πέντε έτη. Το μόνο που γλιτώνετε είναι ο πρόσθετος χρόνος που πρέπει να περιμένετε από τότε που θα λάβετε την κάρτα. Μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα αμέσως μόλις λάβετε την κάρτα. Αν είστε διαζευγμένος, δεν μπορείτε να επωφεληθείτε αυτής της διάταξης.

 • Τι είναι η κάρτα μόνιμου κατοίκου;

Η κάρτα μόνιμου κατοίκου είναι ένα έγγραφο που δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό της να ζει και να εργάζεται στη Βρετανία, εκτός αν φύγει μόνιμα από τη χώρα, οπότε και πρέπει να το παραδώσει στις βρετανικές αρχές. Εν όψει του Brexit το Νοέμβριο του 2015 άλλαξε η νομοθεσία και πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να έχουν πρώτα κάρτα μόνιμου κατοίκου στα χέρια τους για ένα χρόνο πριν κάνουν αίτηση για υπηκοότητα. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ζούσαν στο Λονδίνο για έξι ή και περισσότερα έτη πριν πάρουν την κάρτα μόνιμου κατοίκου, οι οποίοι μπορούν να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα, αμέσως μόλις τη λάβουν (χωρίς να περιμένουν ένα επιπλέον έτος).

 • Τι έγγραφα χρειάζεται να καταθέσω για να βγάλω κάρτα μόνιμου κατοίκου;

Ο,τιδήποτε αποδεικνύει την παρουσία σας στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία πέντε χρόνια: πτυχίο αν κάνατε κάποιες σπουδές εδώ, συμβόλαια από εργοδότες, γράμματα από εργοδότες που να επιβεβαιώνουν ότι εργάζεστε για αυτούς, payslips, invoices, P60s, statements of account για τους αυτοαπασχολούμενους από το HMRC, οποιαδήποτε ασφάλιση υγείας (ακόμα και την κάρτα του NHS), τραπεζικούς λογαριασμούς, συμβόλαια σπιτιού, λογαριασμούς στο όνομά σας. Όσο περισσότερα από αυτά έχετε, τόσο το καλύτερο. Μαζί με αυτά, θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση για κάρτα μόνιμου κατοίκου, να στείλετε ένα επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο (διαβατήριο ή ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης) και να πληρώσετε 65 λίρες είτε στέλνοντας μία επιταγή είτε συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα που επιτρέπει στο Υπουργείο Εσωτερικών να τραβήξει το ποσό από το λογαριασμό σας.

 • Μπορώ να στείλω φωτοτυπίες;

Όχι. Πρέπει να στείλετε τα πρωτότυπα έγγραφα. Φωτοτυπίες και άλλα αντίτυπα, ακόμα και επικυρωμένα, δε γίνονται δεκτά. Καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) μπορεί να κρατήσει τα έγγραφά σας μέχρι και έξι μήνες μέχρι να βγει απόφαση, πριν τα στείλετε, σιγουρευτείτε ότι δε θα τα χρειαστείτε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Καθώς το διαβατήριο συνήθως είναι πιο ευαίσθητο έγγραφο και πιο δύσκολο να αντικατασταθεί από τις ελληνικές αρχές σε περίπτωση απώλειας, ενώ είναι και το μόνο που επιτρέπει την έκδοση βίζας για ταξίδια σε χώρες που απαιτούν ταξιδιωτική βίζα, ίσως επιλέξετε να στείλετε την ελληνική σας ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης, αν δε σκοπεύετε να οδηγήσετε τους επόμενους έξι μήνες, αντί για το διαβατήριό σας.

 • Τι γίνεται αν ήμουν φοιτητής αυτά τα χρόνια;

Στις οδηγίες του Υπουργείου λέει ότι μπορεί να δεχθούν αίτηση από φοιτητή αν κατά τα χρόνια της φοίτησής του είχε επαρκείς πόρους (του έστελναν λεφτά οι γονείς του, που φαίνεται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – bank statements) και αν είχε κάτι που λέγεται Comprehensive Sickness Insurance. Το τελευταίο είναι μία γκρίζα ζώνη, καθώς μπορεί να δεχθούν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης, αν είχατε από την Ελλάδα, αλλά κυρίως σημαίνει ιδιωτική ασφάλεια υγείας που σας καλύπτει πλήρως και δεν επιβαρύνει το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας. Πολλές ιδιωτικές ασφάλειες υγείας καλύπτουν μόνο κάποια περιστατικά και για τα υπόλοιπα πρέπει να πάτε μέσω GP. Οπότε είναι αρκετά δύσκολο να εγκριθεί η αίτηση κάποιου φοιτητή που δε γνωρίζει τη συγκεκριμένη διάταξη.

 • Τι γίνεται αν κάποιο από αυτά τα έτη ήμουν άνεργος;

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποδείξετε ότι για αυτό το διάστημα παίρνατε κάποιο επίδομα και ότι ήσασταν άνεργος ακουσίως. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ήσασταν γραμμένος στην υπηρεσία Jobseekers  και να προσκομίσετε αποδεικτικά του επιδόματος που λάβατε, καθώς και αποδεικτικά ότι εκείνο το χρονικό διάστημα ψάχνατε για πλήρη απασχόληση (email που να αποδεικνύουν ότι κάνατε αιτήσεις για δουλειά, προσκλήσεις σε συνεντεύξεις κλπ.). Η απόδειξη του επιδόματος μόνη της αρκεί για όσους γράφτηκαν να πάρουν επίδομα με την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (που δεν είχαν δηλαδή ξαναεργαστεί στη Βρετανία) και παρέμειναν υπό αυτό το καθεστώς για λιγότερο από έξι μήνες. Σε σχέση με τα επιδόματα, οι αρχές θέλουν να δουν ότι δεν τα λαμβάνατε παράνομα.

 • Τι γίνεται αν αναλάμβανα freelance δουλειές και δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο εργοδότη;

Τότε θα πρέπει να αποδείξετε ότι συμπληρώνατε self-assessment, κάνατε δηλαδή φορολογική δήλωση ακόμα κι αν βγάζατε λιγότερα από το αφορολόγητο και να καταθέσετε μαζί με τα έγγραφά σας το statement of account για εκείνα τα έτη, που δείχνει ότι δε φοροδιαφεύγατε. Αν δε δηλώνατε τα εισοδήματά σας στο HMRC (την εφορία), ακόμα και αν ήταν χαμηλά, αυτό ήταν παράνομο.

 • Αφού πάρω την κάρτα μόνιμου κατοίκου, μπορώ να κάνω αίτηση για υπηκοότητα; Τι χρειάζομαι για αυτό;

Αφού πάρετε την κάρτα μόνιμου κατοίκου και συμπληρωθούν έξι έτη συνολικά που ζείτε και εργάζεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα και βρετανικό διαβατήριο. Μαζί με την αίτηση που θα συμπληρώσετε, θα πρέπει να προσκομίσετε το διαβατήριό σας (δε δέχονται ταυτότητα για την υπηκοότητα), δύο φωτογραφίες διαβατηρίου, απόδειξη ότι έχετε περάσει το Life in the UK test (οπότε σιγουρευτείτε ότι έχετε δώσει και περάσει αυτό το διαγώνισμα), απόδειξη ότι γνωρίζετε επαρκώς την αγγλική γλώσσα (για αυτό χρειάζεστε είτε ακαδημαϊκό πτυχίο που έχετε ολοκληρώσει στην Αγγλία, είτε αναγνωρισμένο πτυχίο αγγλικής γλώσσας – αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα το IELTS, καθώς το Lower και το Proficiency που δίνουμε στην Ελλάδα δε μετράει), γράμματα από εργοδότες, payslips, P60s, απόδειξη ότι παίρνατε επιδόματα (με τα απαραίτητα αποδεικτικά ότι αυτά δεν τα λαμβάνατε παράνομα). Στην περίπτωση της υπηκοότητας δεν αναγνωρίζονται συμβόλαια εργασίας (χρειάζεστε απόδειξη ότι πληρωνόσασταν από αυτή τη δουλειά – payslips, P60s, γράμματα από εργοδότες), ενώ δε χρειάζεται να στείλετε τραπεζικούς λογαριασμούς, συμβόλαια σπιτιού και άλλους λογαριασμούς στο όνομά σας. Απόδειξη επιδομάτων μπορείτε να στείλετε αν θέλετε για να αποδείξετε την παρουσία σας στη χώρα σε μία περίοδο που δεν είχατε εργασία, αλλιώς δε χρειάζεται. Πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι ήσασταν στη χώρα και όχι σε διακοπές ή σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό, την ακριβή ημερομηνία πέντε έτη πριν κάνετε την αίτηση. Θα πρέπει να μην έχετε λείψει από τη χώρα πάνω από 450 ημέρες τα τελευταία πέντε χρόνια και πάνω από 90 ημέρες το τελευταίο έτος πριν κάνετε την αίτηση. Μαζί με τα έγγραφα, πρέπει να στείλετε 1236 λίρες σε επιταγή ή συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα. Μαζί με την αίτηση για υπηκοότητα, μπορείτε να κάνετε αίτηση για Βρετανικό διαβατήριο συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα και πληρώνοντας 72.50 λίρες.

 • Πρέπει να καταθέσω τα πρωτότυπα, όπως και με την κάρτα μόνιμου κατοίκου;

Στην περίπτωση της αίτησης για υπηκοότητας υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μέσω του Nationality Checking Service που προσφέρουν όλα τα Councils, έναντι ενός μικρού αντίτιμου που πρέπει να πληρώσετε διαδικτυακά, όταν κλείινετε το ραντεβού σας. Ένας δημοτικός υπάλληλος αναλαμβάνει να εξετάσει αν έχετε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αν έχετε συμπληρώσει σωστά την αίτηση της υπηκοότητας, να βγάλει φωτοτυπίες το διαβατήριό σας και όλα τα σχετικά έγγραφα και να τα στείλει στο Home Office. Έτσι δε χρειάζεται να στείλετε τα πρωτότυπα. Τα παίρνετε μαζί σας αφού τα εξετάσει ο υπάλληλος στο Checking Service και βγάλει τις φωτοτυπίες. Οι υπάλληλοι εκεί είναι πολύ εξυπηρετικοί, ενώ προσφέρουν και συμβουλές σε περίπτωση που σας λείπει κάτι από την αίτηση. Αν αποφασίσετε να μη χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, θα πρέπει να στείλετε ταχυδρομικώς τα πρωτότυπα έγγραφα, τα οποία και θα κρατήσει το Υπουργείο μέχρι να βγει απόφαση. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει αν αναλάβει να στείλει τα έγγραφα εκ μέρους σας δικηγόρος. Ο μόνος τρόπος να μη στείλετε τα πρωτότυπα, είναι να σταλούν μέσω του Checking Service.

 • Τι γίνεται μετά;

Αφού καταθέσετε τα χαρτιά σας, θα σας σταλεί γράμμα που θα σας καλεί να δώσετε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε οποιοδήποτε μεγάλο ταχυδρομείο δείχνοντάς τους το γράμμα που σας ζητάει να μοιραστείτε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα με τις βρετανικές αρχές. Αν βγει θετική απόφαση, σας καλούν σε τελετή υπηκοότητας στο δημαρχείο, όπου δίνεται όρκο υπακοής στη βασίλισσα ανάμεσα σε άλλα. Στη συνέχεια λαμβάνετε έγγραφο που δηλώνει ότι είστε πλέον Βρετανός υπήκοος, αλλά και βρετανικό διαβατήριο (αν έχετε κάνει αίτηση και για αυτό). Πλέον είστε και Έλληνας και Βρετανός. Δε χρειάζεται και δεν μπορείτε κιόλας αυτόματα να αποποιηθείτε την ελληνική σας υπηκοότητα.

 • Τι γίνεται αν απορριφθεί η αίτησή μου;

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με νόμο που εισήχθη το 2008, δεν παίρνετε πίσω τα χρήματά σας. Παρόλα αυτά και τουλάχιστον μέχρι να αποφασισθεί τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην Αγγλία μετά το Brexit, μία αρνητική απόφαση δε σας επηρρεάζει κάπως. Οι αρχές θα σας στείλουν ένα γράμμα που θα λέει γιατί απορρίφθηκε η αίτησή σας και θα σας ενθαρρύνουν είτε να στείλετε ένσταση είτε να ξαναδοκιμάσετε να κάνετε αίτηση αργότερα αν λυθούν τα ζητήματα που αναγράφονται στην απάντηση που λάβατε. Δε θα σας το κρατήσουν «μανιάτικο» και μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε όποτε είστε έτοιμοι.

 • Μπορούν τα παιδιά μου να πάρουν υπηκοότητα αν έχω κάρτα μόνιμου κατοίκου ή υπηκοότητα;

Αν έχετε παιδί που έχει γεννηθεί στη Βρετανία και έχετε κάρτα μόνιμου κατοίκου ή υπηκοότητα, τότε είναι κι εκείνα αυτόματα μόνιμοι κάτοικοι ή υπήκοοι αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν δεν έχουν βρετανικό διαβατήριο ήδη, πρέπει να κάνετε αίτηση εκ μέρους τους. Αν το παιδί δεν έχει γεννηθεί στη Βρετανία, θα πρέπει μαζί με την αίτηση για μόνιμη κατοικία ή υπηκοότητα που θα συμπληρώσετε εκ μέρους τους, να καταθέσετε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζούσαν στη χώρα για δύο χρόνια αφού λάβετε τη δική σας κάρτα ή υπηκοότητα.

 

Οι ανωτέρω απαντήσεις είναι αποτέλεσμα προσωπικής και δημοσιογραφικής έρευνας. Αν η περίπτωσή σας είναι περίπλοκη, θα σας προτείναμε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Επικοινωνείτε με τη συντάκτρια στο Twitter @nefeliagk

Μπορείτε να κατεβάστε την 85σελιδη φόρμα αίτησης απόκτησης κάρτας μόνιμης διαμονής εδώ.

 

3 comments

 • Alex
  Dec 2, 2017 @ 10:07 am

  Πολλα απο αυτα που αναφερωνται σε αυτο το αρθρο ειναι λαθος. Απο την αλλη, καποιος που όντος ζει στην Αγγλια για 6 χρονια δεν χρειαζεται να διαβασει αυτο το αρθρο για το τι να κανει. Προβλήματα εχουν μονο αυτοι που πάνε κι ερχωνται και τωρα θέλουν να παρουν Βρετανικό διαβατηριο. Με τις υγείες σας.

  Reply
 • andre
  Apr 26, 2018 @ 0:28 am

  Γεια σας…θα ηθελα να κανω μια ερωτηση…εγω ειμαι αλβανος και πριν απο λιγο καιρο απεκτησα την ελληνικη ιθαγενεια…υποθετικα μιλωντας…παω στην αγγλια περναω το προβλεπομενο διαστημα εκει και αφου κανω ολες τις ενεργειες…παιρνω την βρετανικη υπηκοότητα.. …..αρα εχω αλβανικη υπηκοοτητα,ελληνικη ιθαγενεια και βρετανικη υπηκοοτητα…..δεν πρεπει να διαγραψω καποιο απο τα δυο προιγουμενα;; πρεπει ή μπορω να διαγραψω καποιο;

  Reply
  • Yiannis
   Apr 27, 2018 @ 11:10 am

   Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας. Κάποιες χώρες επιτρέπουν να έχεις μέχρι 2 διαβατήρια (από 2 διαφορετικές χώρες), κάποιες χώρες δεν δίνουν τέτοιο περιορισμό. Κάποιες χώρες βάζουν κάποιες συθνήκες όπως π.χ. το ΗΒ ζήταγε από τους Ισπανούς να αποποιηθούν την Ισπανική τους υποκοότητα λόγω του ότι η Ισπανία θεωρείτω εχθρός εξαιτίας απιτήσεων από το Γιβραλτάρ. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει ακόμα BTW.

   Γενικά, η περίπτωσή σου είναι λίγο ξεχωριστή και θα πρέπει να μιλήσεις με το υπουργείο εσωτερικών της κάθε χώρας για να μάθεις τι ακριβώς ισχύει.

   Reply

Leave a comment