Mar
30

Η Πάτυ Παλιοκώστα στηρίζει τους ‘Greek parents to little Londoners’

Thanasis Gavos   Fri, 30 Mar 2018; 10:36

Η Πάτυ Παλιοκώστα ζει στο Λονδίνο και προσπαθεί να καλύψει ένα κενό στην καθημερινότητα της νέας ελληνικής κοινότητας που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια εδώ. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΕΥΤΟΠΙΑ που έχει ιδρύσει θέλει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ελληνόπουλων και των γονιών τους, μέσα από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις με πολλαπλές στοχεύσεις.

Η Πάτυ μίλησε για αυτή την προσπάθεια στο euGreeka:

  • Μπορείς να μας πεις πώς πήρατε την απόφαση για τα playgroup για τα ελληνόπουλα του Λονδίνου αλλα και τι ακριβώς προσφέρετε στις ελληνικές οικογένειες που ζουν εδώ;

Στόχος της ΕΥΤΟΠΙΑΣ, ως μη κερδοσκοπικής δομής, είναι η προώθηση της εκπαίδευσης, της πολυγλωσσίας και της κουλτούρας, ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ελληνόφωνης κοινότητας του Λονδίνου και της Αγγλίας. Αυτό επιτυγχάνεται για την ώρα σε τοπικό επίπεδο (Νοτιοδυτικό Λονδίνο) μέσα από υπηρεσίες εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης (π.χ. κύκλοι μουσικοκινητικών εργαστηρίων, θεατρικό παιχνίδι), διοργάνωση παραστάσεων και άλλων δρώμενων για γονείς και παιδιά, καθώς και ενημερωτικών σελίδων και σεμιναρίων για τους γονείς σε θέματα που αφορούν τη μάθηση, το παιχνίδι, την ένταξη και τη διγλωσσία/πολυγλωσσία με έμφαση την προσχολική ηλικία. Σε αυτό αποσκοπεί και η ύπαρξη της σελίδας ‘Greek Parent to a Little Londoner’ με την οποία αρχικά ξεκίνησα καθώς και το blog της ΕΥΤΟΠΙΑΣ (https://eutopialondon.wordpress.com) ως πλατφόρμες επικοινωνίας με γονείς εντός και εκτός των συνόρων. Είμαι κι εγώ μητέρα ενός 3χρονου παιδιού που μεγαλώνει ως Λονδρέζα με Έλληνες γονείς, άρα το θέμα με ενδιαφέρει και σε προσωπικό επίπεδο.

  • Ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε βρει μέχρι στιγμής;

Πιστεύουμε και διαπιστώνουμε συνεχώς ότι τέτοιες δραστηριότητες ενδυναμώνουν τις οικογένειες στο να αναπτύξουν μια υγιή ταυτότητα σε σχέση με τη διαφορετικότητα τους, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουν μια αρμονική πολιτισμική ένταξη στην εδώ κοινωνία. Δημιουργούνται συνεχώς νέες φιλίες και μια νέα διαδραστική κοινότητα. Είχαμε τη χαρά ως τώρα να διοργανώσουμε, μεταξύ άλλων, δύο παραστάσεις Καραγκιόζη με τον Θοδωρή Κωστιδάκη, που εκτός από δραματοθεραπευτής είναι και εξαιρετικός Καραγκιοζοπαίχτης. Όλες οι εκδηλώσεις μας ως τώρα έχουν μεγάλη ανταπόκριση (οι παραστάσεις και τα γκρουπ γεμίζουν από συμμετέχοντες) και οι γονείς επισημαίνουν πόσο εκτιμούν αυτού του είδους τις διοργανώσεις. Η μητέρα τριών απο τους μικρούς μας φίλους, Αθήνα-Μυρτώ Χιόνη, λέκτορας βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο του Κίνγκστον, εξηγεί: “Τα παιδιά μας μεγαλώνουν δίγλωσσα στο Λονδίνο και θέλαμε μια δραστηριότητα που να ενδυναμώνει την ελληνική γλώσσα μέσα από δημιουργικό παιχνίδι έτσι ώστε να μη γίνεται καταναγκαστικά. Η Πάτυ Παλιοκώστα έχει δημιουργήσει ουσιαστικά μια ελληνική κοινότητα στην περιοχή μας με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την ελληνική γλώσσα με ένα ενεργό τρόπο. Μέσα από παραμύθια που εμψυχώνει ο Θοδωρής που φέρουν πάντα ένα μήνυμα σχετικά με την αποδοχή, ανοχή, διαφορετικότητα, κατανόηση, φιλία, ευγενή άμιλλα και το σεβασμό τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα δικό τους «χρώμα», μια δίκη τους εκδοχή στο παραμύθι με τη βασική γραμμή να παραμένει αναλλοίωτη(…) και τα παιδιά πάντα περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη φορά!”

  • Πότε και υπό ποιες συνθήκες βρέθηκες εσείς στο Λονδίνο;

Στην Αγγλία ήρθα ως εκπαιδευτικός για μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Exeter το 2001 και το πλάνο ήταν να γυρίσω πίσω στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο. Αγάπησα όμως τον τομέα της ενταξιακής εκπαίδευσης και απορροφηθηκα άμεσα επαγγελματικά, οπότε το πλάνο άλλαξε. Έκανα διδακτορικό στην ενταξιακή εκπαίδευση και εργάστηκα για μια πενταετία με παιδιά μεταναστών και προσφύγων του κεντρικού Λονδίνου ως συντονίστρια ειδικών αναγκών και ως σύμβουλος της τοπικής διοίκησης εκπαίδευσης του Camden Town. Είχα την χαρά να βοηθήσω αρκετές οικογένειες να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο και την κοινότητα λόγω της διαφορετικότητάς τους. Τα τελευταία εννιά χρόνια εργάζομαι στον τομέα της ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης σε ακαδημαϊκό επίπεδο στο πανεπιστήμιο του Kingston και, μεταξύ άλλων, δουλεύω στενά με τα τοπικά σχολεία και τους εκπαιδευόμενους δασκάλους που απορροφώνται από το βρετανικό σύστημα εκπαίδευσης.

  • Από τη δική σου εμπειρία πόσο και πώς έχει αλλάξει η ελληνική κοινότητα του Λονδίνου;

Βρισκόμαστε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο όπου, όπως και σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία ο πληθυσμός των Eλλήνων μεταναστών αυξάνεται διαρκώς λόγω της κρίσης των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας και της δυσκολίας ανεύρεσης εργασίας. Η νέα γενιά Ελλήνων χρειάζεται σύγχρονες προσεγγίσεις αλλα και κατανόηση των δυσκολιών που προκύπτουν από μια όχι πάντα ομαλή μετάβαση σε μια νέα χώρα, συνήθως χωρίς στήριξη από την εκτεταμένη οικογένεια. Υπάρχει κυρίως κενό στην στήριξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς οι υπάρχουσες δομές εστιάζουν κυρίως στην επίσημη εκμάθηση της γλώσσας μέσω γραφής και ανάγνωσης μετά τα 4 χρόνια.

  • Υπάρχουν άλλες ανάλογες ελληνικές πρωτοβουλίες με τις οποίες συνεργάζεστε ή θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Η ΕΥΤΟΠΙΑ έχει αδελφοποιηθεί και συμμετέχει σε διοργανώσεις της κοινωνικής δομής Heritage2Health καθώς μοιραζόμαστε το στόχο του well-being (ποιότητας ζωής) στην κοινότητα. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με άλλες πρωτοβουλίες, όπου αυτό είναι εφικτό, και πάντα σε αρμονία με τις βασικες αρχές της δομής μας, δηλαδή την προώθηση της φιλίας, της διαφορετικότητας και του σεβασμού για τον εαυτό μας και τους άλλους σε έναν ‘ευ-τόπο’ που φτιάχνουμε μαζί.

Βίντεο παράσταση Καραγκιόζη

  • Ποιο είναι το πλάνο ή ο επόμενος στόχος που έχετε για την πρωτοβουλία σας;

Στις 22 Απριλίου αρχίζει ο θερινός κύκλος 6 εργαστηρίων Drama Process. Το θεατρικό εργαστήρι παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα για παιχνίδι και έκφραση, δημιουργία και φαντασία. Χρησιμοποιεί ομαδικά παιχνίδια, αφήγηση και εκδραμάτιση ιστοριών, αλλά και αυτοσχεδιασμούς ή άλλες θεατρικές ασκήσεις. Ο ρόλος του εμψυχωτή μας, Θοδωρή Κωστιδάκη (Εμψυχωτή Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού / Καραγκιοζοπαίκτη και Δραματοθεραπευτή), είναι να προετοιμάζει δραστηριότητες ειδικά διαμορφωμένες έτσι ώστε να απαντούν στις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών, αλλά και να παρακινεί τα παιδιά να εμπλακούν στην όλη διαδικασία και να αναπτύξουν όλο το δυναμικό τους. Υπενθυμιζουμε οτι στόχος δεν είναι η ενασχόληση με το θέατρο, αλλά η συμβολή στην υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε τη διοργάνωση παρουσίασης βιβλίου και σεμιναρίου για την αξία του παιδικού παιχνιδιού στην ανάπτυξη, ένα multilingual cafe σε συνεργασία με συναδέλφους από το Open University και πολλές άλλες… εκπλήξεις! Μείνετε συντονισμένοι!

1 comments

Leave a comment