Oct
26

Η πτώση της λίρας και πώς να επωφεληθείτε – euGreeka

Thanasis Gavos   Wed, 26 Oct 2016; 13:43

Όταν ξυπνήσαμε, σε σοκ σχεδόν, το πρωινό της 24ης Ιουνίου και διαβάσαμε τις πρώτες ειδήσεις, ναι, αυτές που έλεγαν ότι το ‘Brexit’ ήταν πραγματικότητα, ότι οι φίλοι μας οι Άγγλοι ψήφισαν να φύγουν από την οικογένεια της Ευρώπης, το νόμισμα που είχαμε στα πορτοφόλια μας έχασε 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου, λίγο λιγότερο έναντι του ευρώ (4-6%). Η λίρα έπεσε σε επίπεδα που άγγιζαν το 1.20 έναντι του ευρώ, και αυτό συγκριτικά με τα υψηλότερα επίπεδα του 1.31 που είχε φτάσει, όταν το στρατόπεδο της παραμονής στην Ευρώπη ήταν ακόμα μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Κάποιοι από εσάς ίσως ήσαστε ανάμεσα στους τυχερούς που έλαβαν χρήματα από τους δικούς τους από την Ελλάδα εκείνη την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, θα λάβατε περισσότερες λίρες (γύρω στις 800) για τα 1.000 ευρώ (ή και περισσότερα για τους φοιτητές – δικαιούνται 5.000 το τρίμηνο) που συγγενείς και φίλοι μπορούν να μας στέλνουν εν μέσω capital controls.

Μετά η ζωή συνεχίστηκε σαν να μην άλλαξε τίποτα. Οι ελπίδες μας ότι μπορεί να βλέπαμε χαμηλότερες τιμές στα ενοίκια σύντομα εξατμίστηκαν, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που έβγαιναν για τη Βρετανία συνέχιζαν να είναι δυνατά και οι επιπτώσεις του Brexit δεν είχαν γίνει ακόμα αισθητές στην πραγματική οικονομία. Κάποιοι από εσάς ίσως παρατήρησαν μία μικρή αύξηση τιμών στο τοπικό σας off licence, καθώς οι μικροί επιχειρηματίες προσπάθησαν να μειώσουν τη χασούρα από τη χαμηλή λίρα.

Στις 2 Οκτωβρίου η νέα πρωθυπουργός της Αγγλίας, η Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιούσε το άρθρο 50 μέχρι το Μάρτιο του 2017. Αυτό το άρθρο που θα θέσει και επίσημα σε λειτουργία τις διαδικασίες για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο Brexit. Εκείνη τη μέρα η λίρα έχασε λίγο ακόμα από την αξία της. Αλλά η πραγματικά σημαντική μέρα για τη λίρα ήταν η 6η Οκτωβρίου, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Βρετανία θα το πλήρωνε ακριβά σε περίπτωση που θα αποφάσιζε να έχει ένα σκληρό διαζύγιο από την Ευρώπη.

Πολλές από τις συναλλαγές που γίνονται στις κεφαλαιαγορές και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην αγορά συναλλάγματος γίνονται από υπολογιστές προγραμματισμένους να αντιδρούν σε ειδήσεις που μπορεί να επηρεάσουν μία συγκεκριμένη συναλλαγή, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αυτό που θα διαβάσατε ως ‘flash crash’ ήταν ακριβώς αυτό: η κακή απόφαση ενός αλγόριθμου τα χαράματα της 7ης Οκτωβρίου να ξεκινήσει να ξεπουλάει το βρετανικό νόμισμα μετά από τα σχόλια του Γάλλου προέδρου, τα οποία έκρινε (ο αλγόριθμος) ως αρνητικά για τη λίρα. Όσο η λίρα έχανε αξία κι άλλα αυτόματα συστήματα μπήκαν στο παιχνίδι και ξεκίνησαν να ξεπουλάνε κι αυτά. Αυτά τα συστήματα είναι προγραμματισμένα να ξεκινούν να πουλάνε ή να αγοράζουν όταν το νόμισμα, ή άλλο προϊόν, χτυπήσει συγκεκριμένη τιμή. Όλα αυτά γίνονταν σε ώρες Ασίας, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν κλειστές και δεν υπήρχε κανείς να αγοράσει όλον αυτό τον όγκο από λίρες. Η λίρα έχασε 8% της αξίας της έναντι του δολαρίου σε μόλις δύο λεπτά. Μισή ώρα και πολλές χαμένες λίρες αργότερα, το πρόβλημα είχε λυθεί και υπήρξε μία μικρή διόρθωση στην αγορά.

Ακόμα και έτσι, όσοι έλαβαν χρήματα από Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκείνη την εβδομάδα θα έλαβαν πάνω από 800 λίρες για κάθε 1.000 ευρώ που εστάλησαν στον αγγλικό λογαριασμό τους. Αν το συγκρίνει κανείς αυτό με τις 700 λίρες ή και λιγότερα που έπαιρναν κάποτε οι φοιτητές για κάθε 1.000 ευρώ που τους έστελναν οι γονείς τους, ε, καλά είναι.

Η λίρα δεν επανήλθε ποτέ στα προηγούμενα υψηλά της επίπεδα, έστω σε αυτά του Ιουνίου, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα και τα πιθανά ρίσκα του Brexit είναι ακόμα εκεί.


Τι συμβαίνει τώρα;

Ο κυβερνήτης της τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ διέταξε έρευνα στο περιστατικό της 7ης Οκτωβρίου. Αυτό βέβαια δε θα αλλάξει το γεγονός ότι πολλές βρετανικές επιχειρήσεις έχασαν εκείνη τη μέρα πολλά χρήματα. Το Sports Direct, μία μεγάλη αλυσίδα αθλητικής ένδυσης, έχασε 15 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ετήσιου κέρδους της, από αυτό και μόνο το συμβάν. Μπορεί λοιπόν να δούμε αρκετές επιχειρήσεις να ανεβάζουν τις τιμές τους στη Βρετανία, ενώ οι μισθοί δεν αναμένεται να αυξηθούν αναλόγως στο ίδιο διάστημα – εκτός αν είστε τυχεροί και πάρετε κάποια προαγωγή.

Η λίρα μπορεί να έχει επανέλθει κάπως από το κατώτερο όριο του 1,10 έναντι του ευρώ, αλλά συνεχίζει να είναι πολύ μακριά από το 1,24 του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα μπορείτε να παίρνετε γύρω στις 10 πέννες παραπάνω για κάθε ευρώ που ανταλλάσετε για λίρα. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση της λίρας θα σταματήσει, καθώς όλος ο πεσιμισμός για το νόμισμα έχει ήδη ληφθεί υπ’ όψιν και αντανακλάται στην τιμή. Άλλοι αναλυτές, όπως για παράδειγμα στην τράπεζα HSBC, πιστεύουν ότι η λίρα μπορεί να φτάσει ίδια τιμή με το ευρώ το 2017 και 1,10 έναντι του δολαρίου.

Μιλώντας στο euGreeka, ο Θάνος Βαμβακίδης της Bank of America Merrill Lynch είπε ότι οι αναλυτές συναινούν αυτή τη στιγμή στο $1,30 για το 2017, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μετά από τις τελευταίες κινήσεις της αγοράς. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η βρετανική οικονομία θα αποδυναμωθεί του χρόνου και αυτό θα μπορεί να δικαιολογήσει μία χαμηλότερη λίρα. Ειδάλλως, αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να είναι δυνατά, η λίρα μπορεί να ανέβει. Μην ξεχνάμε και τις κινήσεις του ευρώ που από τη μεριά του μπορεί να πέσει, όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζουν με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Αν λαμβάνετε λεφτά από Ελλάδα ή έχετε ευρώ που θέλετε να ανταλλάξετε σε λίρες, είστε από τους τυχερούς. Όσοι στέλνετε λεφτά από Βρετανία σε συγγενείς στο εξωτερικό, θα τους στέλνετε λιγότερα ευρώ για τις ίδιες λίρες από ό,τι παλιά.

> Για την καλύτερη ισοτιμία αποφύγετε τα ανταλλακτήρια στο αεροδρόμιο και το ταχυδρομείο. Αν είστε παραδοσιακοί και θέλετε να αλλάξετε ευρώ χέρι-χέρι, τα καλύτερα ανταλλακτήρια είναι γύρω από τον σταθμό Victoria, αλλά ίσως έχει και σε άλλες περιοχές στο κέντρο αν το ψάξετε.

Για να τα βρείτε, μπορείτε να κοιτάξετε στο διαδίκτυο για κάποιες από τις καλύτερες προσφορές στο Λονδίνο:

www.money.co.uk/travel-money/best-euro-exchange-rate.htm
www.compareholidaymoney.com/buy-currency/euros.php

> Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε χρήματα είτε για να τα παραλάβετε στο αεροδρόμιο, είτε για να σας τα στείλουν σπίτι. Επίσης, τώρα ίσως να μην είναι και κακή επιλογή να σηκώσετε χρήματα από ελληνική κάρτα από κάποιο ATM, αλλά προσοχή καθώς μία τέτοια συναλλαγή μπορεί να έχει επιπλέον χρεώσεις από την τράπεζά σας.

> Όταν είναι να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, τσεκάρετε την ισοτιμία της ημέρας γκουγλάροντας στο κινητό σας “EUR/GBP exchange rate”. Αν πληρώνετε με κάρτα σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία και έχει επιλογή στο μηχάνημα να πληρώσετε σε ευρώ ή λίρα, μπορείτε να συγκρίνετε έτσι αν η ισοτιμία που σας δίνει είναι ευνοϊκή και να επιλέξετε αναλόγως.

> Αν θέλετε να στείλετε ή να λάβετε μικρά ποσά, μπορείτε να το κάνετε μέσω PayPal, ενώ το Transferwise και άλλα αντίστοιχα website είναι πολύ καλά, καθώς έχουν μικρές χρεώσεις για τις συναλλαγές σας, αλλά θα πρέπει να ανοίξετε online λογαριασμό μαζί τους στον οποίο ζητούν διάφορα στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά σας.

> Άλλες υπηρεσίες, όπως το Moneycorp, σας επιτρέπουν να στέλνετε χρήματα από τη Βρετανία προς το εξωτερικό με κλειδωμένη ισοτιμία για έξι έως και 24 μήνες. Αν έχετε λοιπόν σταθερές πληρωμές προς το εξωτερικό και πιστεύετε ότι η λίρα μπορεί να πέσει κι άλλο, ίσως αξίζει να το δείτε ως επιλογή.

> Αν σκέφτεστε να κάνετε μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως να αγοράσετε μία κατοικία στη Βρετανία, τότε με τη χαμηλότερη λίρα συμφέρει μεν, αλλά δεν μπορείτε να ξέρετε αν η πολιτική αβεβαιότητα και η πορεία της βρετανικής οικονομίας θα ρίξουν την αξία των σπιτιών, οπότε πρέπει να το σκεφτείτε καλά, καθώς είναι μία επένδυση που δεν ξέρετε αν θα αποφέρει κέρδη, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Απ’ την άλλη, αν ήταν πάντα στο μυαλό σας να κάνετε μια τέτοια κίνηση, ποτέ δε θα υπάρξει η τέλεια στιγμή και ίσως πρέπει να σκεφτείτε τις προσωπικές σας προτεραιότητες.

 

Εσείς έχετε βρει κάποια άλλη καλή προσφορά ευρώ/λίρας σε ανταλλακτήρια ή στο ίντερνετ; Ποια είναι η εμπειρία σας από τη φθηνότερη λίρα τις τελευταίες εβδομάδες. Μοιραστείτε τις μαζί μας στα σχόλια κάτω από το άρθρο ή στη σελίδα του euGreeka στο Facebook.

 

Ακολουθήστε τη συντάκτρια στο @nefeliagk

About Thanasis Gavos

Leave a comment

Subscribe

Calendar of Events

 January 2022
MTWTFSS
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456