Feb
10

Οι 3 τενόροι της Ελληνικής μουσικής

To euGreeka ήταν παρόν στην συναυλία των 3 μεγάλων κυριών του Ελληνικού τραγουδιού, στο Barbican Centre, και είχε και την τιμή να τις ρωτήσει για τις εντυπώσεις τους.

Μια υπέροχη μουσική βραδιά είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις 6 Φεβρουαρίου στο Barbican του Λονδίνου. Τρεις από τις πιο δημοφιλείς ελληνίδες τραγουδίστριες, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα, αντιπροσωπεύοντας τρεις διαφορετικές μουσικές γενιές, ένωσαν τις φωνές τους σε ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής.

Η βραδιά ξεκίνησε με τις τρεις τραγουδίστριες να εμφανίζονται στο πρώτο μέρος μαζί. Η Δ. Γαλάνη καλωσόρισε τον κόσμο με ένα μήνυμα που εμπνέει αισιοδοξία για την Ελλάδα και τη μοίρα της με όχημα τη λαϊκή μας μουσική που μας ενώνει, όπως είπε. Το ‘Στων αγγέλων τα μπουζούκια’ με το οποίο ξεκινούν ακαπέλα είναι υποβλητικό και ενδεικτικό του τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Η επιλογή των τραγουδιών κάλυψε μια μεγάλη γκάμα ρεπερτορίου, στυλ και εποχών. Η δυναμική στην εκτέλεση των τραγουδιών εναλλάσσεται ανάμεσα στο εσωτερικό και στο διονυσιακό. Η άποψη ‘φρέσκια’, ιδιαίτερη, επιχειρεί να ξεφύγει από τις στερεότυπες ενορχηστρώσεις. Σ’ αυτό συνέβαλλε και με το παραπάνω η μίξη παραδοσιακών οργάνων (κανονάκι, ούτι) με τα ‘συμβατικά’ (πιάνο, μπάσο) αλλά κυρίως η ομάδα των μουσικών που δεν ‘εκτέλεσαν’ απλώς αλλά ερμήνευσαν με πάθος τα κομμάτια. Και εδώ η συμβολή της Δ. Γαλάνη ήταν καθοριστική αφού το σχήμα αποτελείται από μουσικούς που συγκροτούν κατά κύριο λόγο τη βάση του προσωπικού της γκρουπ με την επωνυμία ‘Χρόνος’ με το οποίο η Γαλάνη δημιουργικά διασκευάζει (ή μήπως διασκεδάζει;) γνωστά ελληνικά τραγούδια. Ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο μπουζούκι και στο ούτι εκφράζει κυρίως τις ανησυχίες αυτές της Γαλάνη (μαζί ερμήνευσαν εκστατικά όσο και ‘εναλλακτικά’ ένα παραδοσιακό της Θεσπρωτίας). Οι τρεις καλλιτέχνιδες ξεσηκώνουν τον κόσμο όποτε χρειάζεται ή αντίστοιχα τον υποβάλλουν – αν και σ’ αυτό δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια καθώς ο κόσμος ανταποκρίνεται εύκολα. Κάνουν χιούμορ με τον κόσμο, παρλάτες και αυτοσαρκάζονται ενώ το κοινό τις επευφημεί.

Στο δεύτερο μέρος οι τραγουδίστριες εμφανίζονται αρχικά ξεχωριστά και ερμηνεύουν τόσο το προσωπικό τους ρεπερτόριο αλλά και διασκευές. Η Γιώτα Νέγκα τραγουδά κυρίως τις επιτυχίες που έγραψε για αυτήν ο Θέμης Καραμουρατίδης αλλά και καθαρά λαϊκά κομμάτια αποδεικνύοντας ότι στέκεται εξίσου καλά και στα δύο είδη. Εκφραστική – χόρεψε έως και ζεμπέκικο κάτω από τις επιδοκιμασίες του κόσμου – επιβεβαίωσε ότι αποτελεί μια μεγάλη δύναμη του νέου ελληνικού τραγουδιού.

Η ΕλένηTσαλιγοπούλου που την διαδέχτηκε στη σκηνή ξεκίνησε τραγουδώντας παραδοσιακά κομμάτια (με τα οποία και καθιερώθηκε) και φτάνοντας μέχρι το ροκ. Εκρηκτική όπως πάντα, δεν δίστασε να βγάλει τα παπούτσια της και με γυμνά πόδια να σκαρφαλώσει μέχρι τις παρυφές του κατάμεστου Barbican, να γίνει ένα με τον κόσμο και σαν ιέρεια σε αρχαία τελετουργία να επιδοθεί σε ένα τρελό χορό που έκανε τον κόσμο να παραληρεί.

Η Δήμητρα Γαλάνη δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι αντίστοιχο. Πιο συγκρατημένη στις κινήσεις από τις άλλες δύο, κατέλαβε τη σκηνή και το ακροατήριο με άλλο τρόπο: με το φωνητικό της εκτόπισμα. Στη φωνή της άκουγες την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και ένιωθες ότι ήταν σαν να τραγουδάει στον καθένα προσωπικά. Στο τέλος, και οι τρεις ανέβηκαν πάλι στη σκηνή μαζί και έκλεισαν τη συναυλία με μια σειρά γνωστών κομματιών που ο κόσμος τραγούδησε και χόρεψε.

Ήταν μια βραδιά πολιτιστικής ανάτασης όπου η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι είναι παρούσα και δυναμική. Το παλλόμενο Barbican των 2000 ανθρώπων έδειξε ότι οι Έλληνες δεν ξεχνούν και αναζητούν μέσα από τη μουσική τον ομφάλιο λώρο που τους συνδέει με την πατρίδα. Ένα μεγάλο μπράβο για τους διοργανωτές, την Ark4Art και την Prospero, και ελπίζουμε η δίψα που έδειξε ο κόσμος να τους κάνει να συνεχίσουν τέτοιες επιτυχημένες συναυλίες. Περιμένουμε περισσότερα με ανυπομονησία!

Leave a comment