Dec
21

Έλληνες στη Βρετανία – Ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής

Nefeli Agkyridou   Wed, 21 Dec 2016; 17:45

Είναι νέοι, ωραίοι, (όχι απαραίτητα ελεύθεροι) και ζουν ανάμεσά μας. Έλληνες που άφησαν τη θαλπωρή της πατρίδας για να έρθουν στο Λονδίνο, ο καθένας σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους, μιλούν στο euGreeka. Μιλούν για τους λόγους που τους έφεραν εδώ, για το πώς έκαναν μία νέα επαγγελματική αρχή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τι τους λείπει από την Ελλάδα, αλλά και τι τους αρέσει στο νέο τόπο διαμονής τους.

 

Άκης Παλιαναστάσης, ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής

Ο Άκης ήρθε στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο του 2015 για να κάνει το μεταπτυχιακό του στη Διεθνή Δημοσιογραφία στο City University στο Λονδίνο. Ένα χρόνο μετά βρίσκεται ακόμα με μία τσάντα γεμάτη βιβλία και ελάχιστο χρόνο μεταξύ εξεταστικών περιόδων, αφού αποφάσισε να κάνει και δεύτερο μεταπτυχιακό, αυτή τη φορά στο Διεθνές Μάρκετινγκ στο King’s College.

Η δημοσιογραφία ήταν η αγάπη του από μικρός, αλλά έχοντας δει το πόσο σκληρό είναι το εργασιακό κλίμα στο Λονδίνο, πως τίποτα δε σου χαρίζεται και πως οι περισσότεροι που ανταγωνίζονται για μία καλή θέση εργασίας έχουν ήδη ένα μεταπτυχιακό στο βιογραφικό τους, θέλησε να κάνει το κάτι παραπάνω για να ξεχωρίσει.

«Το να καταφέρεις να ξεκινήσεις μια καριέρα στο Λονδίνο απαιτεί πολύ κόπο, πολλή θέληση και προγραμματισμό. Καμία πόρτα δε σου ανοίγεται από μόνη της», λέει στο euGreeka.

Ο Άκης, παρά την οικονομική κρίση και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, ειδικότερα για τους νέους, στην Ελλάδα, είχε δουλειά και με σχετικά καλές απολαβές για τα ελληνικά δεδομένα. Παρόλα αυτά θεωρούσε ότι μπορούσε να κυνηγήσει ένα ακόμα καλύτερο μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες.

Η μετάβαση στο Λονδίνο δεν ήταν ρόδινη. Όπως μας λέει ο Άκης, ήταν σαν να πατάει ένα restart στη ζωή του ερχόμενος εδώ χωρίς να ξέρει κανέναν. Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί ζωής είναι αρκετά απαιτητικοί και δύσκολοι, «η διασκέδαση θυσιάζεται στο βωμό της καριέρας και των στόχων», όπως μας λέει, ενώ σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπος και με το τέρας που λέγεται ενοίκια στο Λονδίνο: «Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν το σπίτι. Θέλει πολύ ψάξιμο για να βρεις ένα φυσιολογικό σπίτι από άποψη ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου και το άλλο πρόβλημα είναι το να πέσεις σε καλούς συγκατοίκους. Στο Λονδίνο θα πρέπει να συγκατοικήσεις, λόγω των υψηλών τιμών και της μεγάλης ζήτησης και ίσως με άτομα που είστε τελείως διαφορετικοί και διαφέρετε σε βασικές αξίες».

Για να καλύψει το ακριβό κόστος ζωής εργάζεται part-time. Τα αγγλικά πανεπιστήμια μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικά όσον αφορά στις ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης και εργασιών, προσφέρουν παρόλα αυτά ευκαιρίες μερικής απασχόλησης με καλές απολαβές στους φοιτητές τους, κάτι το οποίο ο Άκης έσπευσε να εκμεταλλευτεί.

Μέσω του πανεπιστημίου ή και μόνος του μπορεί επίσης κανείς να κάνει μία πρακτική σε μία εταιρία που τον ενδιαφέρει. Ο Άκης έχοντας κάνει και πρακτικές κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έμεινε πολύ ευχαριστημένος και το συστήνει ανεπιφύλακτα σε κάθε φοιτητή. Όπως μας λέει: «Μετά από ενάμιση χρόνο στο Λονδίνο, πιστεύω ότι έχω καλύψει τις περισσότερες φιλοδοξίες μου, πετυχαίνοντας τους βασικότερους στόχους που ήθελα να καταφέρω. Ο πρώτος να απαλλάξω τους γονείς μου από τον οικονομικό μπελά που λέγεται Άκης και ο δεύτερος να ενισχύσω τις ικανότητές μου».

 

Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε την ιστορία σας, θα χαρούμε να την ακούσουμε. Επικοινωνήστε με το euGreeka στο [email protected] ή στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/euGreeka/

Contact  the writer @nefeliagk

 

 

Leave a comment