Nov
29

Έλληνες στη Βρετανία – Ο Μετανάστης του Έρωτα

Nefeli Agkyridou   Tue, 29 Nov 2016; 11:19

Είναι νέοι, ωραίοι, (όχι απαραίτητα ελεύθεροι) και ζουν ανάμεσά μας. Έλληνες που άφησαν τη θαλπωρή της πατρίδας για να έρθουν στο Λονδίνο, ο καθένας σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους, μιλούν στο euGreeka. Μιλούν για τους λόγους που τους έφεραν εδώ, για το πώς έκαναν μία νέα επαγγελματική αρχή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τι τους λείπει από την Ελλάδα, αλλά και τι τους αρέσει στο νέο τόπο διαμονής τους.

 

Βασίλης Λαρεντζάκης, ο Μετανάστης του Έρωτα

vasilis-larentzakis

Ο Βασίλης ήρθε στο Λονδίνο τον Μάρτιο, όχι για να βρει δουλειά, αλλά τη γυναίκα που αγαπά. «Η αρχική ιδέα ήταν ότι θα έρθω για δύο εβδομάδες να την πάρω να πάμε πίσω, αλλά τελικά μείναμε εδώ», λέει στο euGreeka.

Η γυναίκα του ζει και εργάζεται στο Λονδίνο εδώ και περίπου 6 χρόνια, ενώ έκανε και όλες τις σπουδές της εδώ. Είναι ακαδημαϊκός, ανθρωπολόγος με εξειδίκευση στη Μέση Ανατολή, και χωρίς αντικείμενο στην Ελλάδα. Προσπάθησε λίγο να βρει δουλειά πίσω στη μάνα πατρίδα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Έτσι αποφάσισε ο Βασίλης ότι ίσως δε θα ήταν και κακή ιδέα να δει πώς θα τα πάει εκείνος στη μεγαλύτερη αγορά του Λονδίνου και αν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη: «Υπάρχει στο Λονδίνο μία αγορά πολύ μεγάλη, οπότε λες καλή εμπειρία, όπως και να το κάνεις. Θεώρησα και ότι ηλικιακά ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να πάω στο εξωτερικό να δω κάτι άλλο και κυρίως εργασιακά να δω κάτι άλλο».

Ο Βασίλης είναι 34 χρονών, δεν είχε φύγει ποτέ από την Ελλάδα έχοντας σχεδόν πάντα σταθερή δουλειά εκεί, που ναι, τη λες και καριέρα. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο κομμάτι του business development για το site διαδικτυακών αγορών, εισιτηρίων κυρίως, Viva. «Είχα σταθερή δουλειά, μια χαρά δουλειά για τα δεδομένα της Ελλάδας, οπότε ήταν περισσότερο για την αγορά. Από πλευράς προσωπικού τέθηκε βέτο», μας λέει γελώντας.

Αφού άφησε τη δουλειά του και αποφάσισε να έρθει στο Λονδίνο χωρίς εγγυήσεις για εργασιακή αποκατάσταση ή ένα καλύτερο μέλλον, συζήτησε με τον παλιό του εργοδότη και κατέληξαν στο ότι ίσως ο Βασίλης θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική εταιρία από εδώ. Προς το παρόν μελετούν την αγορά του Λονδίνου με στόχο να καταφέρουν να κάνουν ένα άνοιγμα στο μεγαλύτερο κοινό που προσφέρει η βρετανική πρωτεύουσα ως ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Την Ελλάδα δεν την έχει βγάλει τελείως από το μυαλό του, καθώς όπως λέει, εκεί ήταν τόσα χρόνια και είχε συνηθίσει. Στο Λονδίνο όμως βρήκε μία κοινωνία δομημένη, με πρόγραμμα και οργάνωση, που προσφέρει μία καθημερινή σιγουριά, εφόσον βέβαια έχει κανείς καλή δουλειά, γιατί όπως σύντομα συνειδητοποίησε και ο Βασίλης, το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό: «Στην Ελλάδα τα πράγματα ειναι πιο ρευστά. Η Ελλάδα γενικά είναι μια χώρα για διακοπές. Εδώ έχει ευκαιρίες, κινείται η αγορά, γίνονται πράγματα, είναι το κέντρο των εξελίξεων, κινείται το χρήμα».

Έχοντας και τη σύζυγό του εδώ, πιστεύει ότι «έπεσε στα μαλακά» και η μετάβαση σε μια ξένη χώρα δεν ήταν τόσο δύσκολη, ενώ και ο καιρός δεν του φαίνεται τόσο χάλια όσο λένε. Από την άλλη στεναχωρήθηκε που άφησε πίσω γονείς και φίλους, αλλά όπως λέει: «Είμαι πεπεισμένος ότι δε θα φτιάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα έτσι όπως το πάμε».

Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε την ιστορία σας, θα χαρούμε να την ακούσουμε. Επικοινωνήστε με το euGreeka στο [email protected] ή στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/euGreeka/

Contact the writer @nefeliagk

Leave a comment