Nov
29

Έλληνες στη Βρετανία – Η Σκηνοθέτις

Nefeli Agkyridou   Tue, 29 Nov 2016; 11:10

Είναι νέοι, ωραίοι, (όχι απαραίτητα ελεύθεροι) και ζουν ανάμεσά μας. Έλληνες που άφησαν τη θαλπωρή της πατρίδας για να έρθουν στο Λονδίνο, ο καθένας σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους, μιλούν στο euGreeka. Μιλούν για τους λόγους που τους έφεραν εδώ, για το πώς έκαναν μία νέα επαγγελματική αρχή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τι τους λείπει από την Ελλάδα, αλλά και τι τους αρέσει στο νέο τόπο διαμονής τους.

 

Nαταλία Κατσού, η Σκηνοθέτις

natalia-katsou

Η Ναταλία Κατσού ήρθε στο Λονδίνο το 2010 για να κάνει το μεταπτυχιακό της στη σκηνοθεσία θεάτρου, ένα διετές πρόγραμμα στο East 15, στο πανεπιστήμιο του Essex, με την υποτροφία Μινωτή.

Η κρίση, η οικονομική τουλάχιστον, δεν ήταν ο λόγος που την έσπρωξε να συνεχίσει τις σπουδές της στο Λονδίνο. «Ήρθα γιατί ήθελα να φύγω, γιατί θεωρούσα ότι η δημιουργική πλατφόρμα στην Αθήνα δε με κάλυπτε σε αυτά που ήθελα να πειραματιστώ και να ψάξω. Ήθελα να δω πράγματα, το έξω, κάτι πιο μεγάλο», όπως λέει στο euGreeka.

Η Αγγλία της προσέφερε τις παραστάσεις που ήθελε: «Το πολυπολιτισμικό Λονδίνο ήταν ανέκαθεν κέντρο τέχνης και συνάντησης, όπου υπάρχει και η αντίστοιχη κουλτούρα, ώστε να εκτιμάται και να αναπτύσσεται κάθε μορφή της. Υπάρχει χώρος για κάθετι που θέλει να κάνει κάποιος, αλλά και το αντίστοιχο κοινό». Το γεγονός ότι μπορούν να γίνουν παραστάσεις σε χώρους από ένα παλιό γκαράζ, μέχρι μια εκκλησία, ένα τούνελ, ένα λεωφορείο, είναι κάτι που ακόμα τη συναρπάζει.

Η Ναταλία θεωρεί ότι είναι αρκετά οργανωτική και κάποια πράγματα στην Ελλάδα, όπως η νοοτροπία της τελευταίας στιγμής ή κάποιες συνθήκες επικοινωνίας και δουλειάς, δεν της ταίριαζαν: «Η μεγάλη αντίφαση στην Ελλάδα είναι ότι έχει πολύ καλό και θερμό υλικό, το επίπεδο των οι ηθοποιών είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα, αλλά από θέμα οργάνωσης στα διαδικαστικά και στα οικονομικά, τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά και στρεσογόνα».

Το να καταξιωθεί βέβαια κανείς επαγγελματικά στο θέατρο στο Λονδίνο είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο χώρος είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Η Ναταλία νιώθει αρκετά τυχερή, καθώς βρέθηκαν άνθρωποι που πίστεψαν στη μεθοδική δουλειά της, ενώ το ότι ήταν Ελληνίδα βοήθησε να της προσφέρουν και την πρώτη της δουλειά. Η πρώτη παράσταση που σκηνοθέτησε ήταν η Αντιγόνη και ενώ στην Ελλάδα φανταζόταν ότι θα της επιτρεπόταν να αναλάβει μία αρχαία ελληνική τραγωδία μόνο προς το τέλος της καριέρας της, εδώ θέλησαν να εκμεταλλευτούν το διαφορετικό, τις καταβολές και την εκπαίδευση που είχε ως Ελληνίδα από το σχολείο κιόλας, συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους Άγγλους και σκηνοθέτες άλλων χωρών.

Δεν έχουν λείψει όμως και τα ρατσιστικά σχόλια απέναντι της για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το ότι είναι Ελληνίδα: «Μου έχουν επισημάνει σε συνέντευξη ότι λόγω της κρίσης βλέπουμε πολλούς Έλληνες που έρχονται εδώ, ενώ με έχουν ρωτήσει και πόσο αξιόπιστο είναι το πτυχίο από την Αθήνα παρόλο που έχω και το αντίστοιχο αγγλικό».

Η βιομηχανία του θεάτρου στο Λονδίνο είναι αχανής και εύκολα μπορεί κανείς να χάσει το στόχο του και να καταλήξει σε πράγματα που δεν τον εκφράζουν. Για αυτό και η Ναταλία Κατσού σύστησε την ομάδα Operaview το 2014, παρουσιάζοντας σύγχρονη όπερα ενσωματώνοντας χορό, ακροβατικά και εικαστικά. Στο Arcola Theatre στο ανατολικό Λονδίνο έχει βρει ένα καλλιτεχνικό σπίτι που προσκαλεί τις περισσότερες δουλειές της.

Από τη μία παράσταση βέβαια στην άλλη, που μπορεί να μεσολαβήσουν δύο και τρεις μήνες, έχει να αντιμετωπίσει την πολύ ακριβή καθημερινότητα του Λονδίνου, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κρατάει το ηθικό της ψηλά και να μην αποπροσανατολίζεται μέχρι να κλείσει την επόμενη δουλειά. Στο ενδιάμεσο διδάσκει θέατρο σε σχολεία, πανεπιστήμια και δραματικές σχολές, κάτι που τη συντηρεί βιοποριστικά σε συνδυασμό με το θέατρο: «Ακόμα κι αν εδώ τα θέατρα πληρώνουν περισσότερο και υπάρχουν πιο πολλά σχήματα, υπάρχουν πολλά διαστήματα που είσαι εκτός, πρόκειται για μία αρένα απίστευτα απρόβλεπτη και ανοικτίρμονα. Το να έρθει κάποιος εδώ – και οπουδήποτε – να κάνει θέατρο για να βγάλει λεφτά είναι λίγο αφελές και εκτός στόχου».

Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε την ιστορία σας, θα χαρούμε να την ακούσουμε. Επικοινωνήστε με το euGreeka στο [email protected] ή στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/euGreeka/

Contact the writer @nefeliagk 

1 comments

Leave a comment

Subscribe

Calendar of Events

 December 2021
MTWTFSS
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112