Dec
02

Έλληνες στη Βρετανία – Η Γιατρός

Nefeli Agkyridou   Fri, 2 Dec 2016; 09:50

Είναι νέοι, ωραίοι, (όχι απαραίτητα ελεύθεροι) και ζουν ανάμεσά μας. Έλληνες που άφησαν τη θαλπωρή της πατρίδας για να έρθουν στο Λονδίνο, ο καθένας σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους, μιλούν στο euGreeka. Μιλούν για τους λόγους που τους έφεραν εδώ, για το πώς έκαναν μία νέα επαγγελματική αρχή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τι τους λείπει από την Ελλάδα, αλλά και τι τους αρέσει στο νέο τόπο διαμονής τους.

 

Σοφία Ράπτη, η Γιατρός

SofiaR

Η Σοφία ήρθε στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια για δουλειά. Είχε ήδη ξεκινήσει ειδικότητα σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα – οι λίστες αναμονής για ειδικότητα έχουν άλλωστε μειωθεί αρκετά, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό – και παραιτήθηκε για να έρθει εδώ ξεκινώντας σχεδόν πάλι από την αρχή την εξειδίκευσή της στην παιδιατρική.

«Λόγω ελλείψεων του ΕΣΥ σε συνδυασμό με μισθούς που δεν είναι πλέον βιώσιμοι και πληθώρα ασθενών, ξεφεύγουν πράγματα από το σύστημα και έβλεπα πράγματα που θεωρούσα ότι είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς. Επίσης, ήθελα και μία επαγγελματική εξέλιξη που στην ειδικότητα που έχω διαλέξει, δε θα μπορούσα να έχω στην Ελλάδα», λέει η Σοφία στο euGreeka.

Ως γιατρός στη Βρετανία έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει περαιτέρω με σαφείς κατευθύνσεις από τους προϊσταμένους της σχετικά με το ποια μαθήματα να παρακολουθήσει, που καλύπτονται από τον εκπαιδευτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου και σε τι προαγωγές μπορεί να την οδηγήσουν. Υπάρχει καθαρό οργανόγραμμα και πλάνο καριέρας, σε αντίθεση με τα ελληνικά νοσοκομεία.

Επίσης στη Βρετανία μπορεί να στραφεί και προς άλλη ειδικότητα ανά πάσα στιγμή ελεύθερα εντός του συστήματος, αν το επιθυμεί, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στην Ελλάδα, τουλάχιστον επί πληρωμή. Αυτός είναι και ένας σημαντικός περιορισμός του ελληνικού συστήματος – ότι δηλαδή μπορεί μεν να εξειδικευτεί κανείς και σε άλλη ειδικότητα, αλλά χωρίς να πληρώνεται.

Το βρετανικό σύστημα υγείας, το NHS, αντιμετωπίζει κι εκείνο προβλήματα καθώς καταρρέει οικονομικά. Υπάρχει όμως σύστημα και οργάνωση που το κρατούν ζωντανό. Όλα καταγράφονται ηλεκτρονικά σε ένα κοινό σύστημα, κάτι που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της πρωτογενούς φροντίδας και του νοσοκομείου και οδηγεί σε ομαλή συνέχεια στην παρακολούθηση του ασθενούς.

Επίσης, «ο γιατρός δουλεύει με συγκεκριμένη ομάδα και βγαίνει δουλειά στην Αγγλία, ενώ το σύστημα στην Ελλάδα είναι πιεσμένο, δύο άνθρωποι κάνουν τη δουλειά εκατό ανθρώπων», λέει η Σοφία.

Αυτό που τη συναρπάζει είναι που στο βρετανικό σύστημα υγείας έχουν καταφέρει να έχουν μία διεπιστημονική προσέγγιση, ειδικότερα στα σοβαρά περιστατικά. Για παράδειγμα, μπορούν να προσφέρουν σε ένα χρόνιο ασθενή μία ευρεία ομάδα γιατρών, μέχρι διαιτολόγο, φυσιοθεραπευτή και ψυχολόγο, όλα στο ίδιο κέντρο, ενώ προσφέρεται συνεχής παρακολούθηση από μεγάλες εξειδικευμένες ομάδες.

Όσο για το πόσο εύκολο είναι κάποιος Έλληνας γιατρός είναι να βρει δουλειά στον ιατρικό κλάδο στη Βρετανία, η Σοφία μας λέει πως εφόσον έχει τα προσόντα, την προϋπηρεσία και τις απαραίτητες διαπιστεύσεις (πτυχίο ιατρικής από την Ελλάδα ή άλλη χώρα), το μόνο που έχει να κάνει είναι να έρθει εδώ, να αποδείξει ότι ξέρει αγγλικά και να έχει τα μάτια του ανοιχτά για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ώστε να κάνει αιτήσεις και να τον καλέσουν σε μία συνέντευξη, κάτι που μπορεί να πάρει από δύο εβδομάδες έως έξι μήνες.

Τα ωράρια των γιατρών στη Βρετανία δεν είναι καλύτερα από εκείνα της Ελλάδας, ενώ οι μισθοί είναι λίγο καλύτεροι αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το κόστος ζωής, ειδικά στο Λονδίνο. Κατά τα άλλα, η αγγλική πρωτεύουσα της αρέσει σε επίπεδο ζωής, φαγητού, διασκέδασης, ενώ βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι είναι μία πολυπολιτισμική πόλη όπου συναντά κανείς συνέχεια ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου.

Από την Ελλάδα της λείπει το κλίμα, οι πιο χαλαροί ρυθμοί ζωής, αλλά και ο κοινωνικός ιστός, που από φίλους μέχρι οικογένεια είναι πάντα εκεί να σε στηρίζει, σε αντίθεση με την πιο ατομικιστική κουλτούρα του Λονδίνου.

  • Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε την ιστορία σας, θα χαρούμε να την ακούσουμε. Επικοινωνήστε με το euGreeka στο [email protected] ή στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook www.facebook.com/euGreeka/

Contact the writer @nefeliagk

Leave a comment