Mar
10

Έλληνες στη Βρετανία – Ο καθηγητής της Οξφόρδης

Thanasis Gavos   Fri, 10 Mar 2017; 16:02

By Penny Papadopoulou for euGreeka (in Greek)

 

Είναι νέοι, ωραίοι, (όχι απαραίτητα ελεύθεροι) και ζουν ανάμεσά μας. Έλληνες που άφησαν τη θαλπωρή της πατρίδας για να έρθουν στο Λονδίνο, ο καθένας σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους, μιλούν στο euGreeka. Μιλούν για τους λόγους που τους έφεραν εδώ, για το πώς έκαναν μία νέα επαγγελματική αρχή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τι τους λείπει από την Ελλάδα, αλλά και τι τους αρέσει στο νέο τόπο διαμονής τους.

 

Νίκος Θεοδωράκης – Ο καθηγητής της Οξφόρδης

Ο Νίκος Θεοδωράκης ήρθε στη Βρετανία αρχικά για μεταπτυχιακές σπουδές το 2009, αμέσως αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Επέλεξε το πανεπιστήμιο του Cambridge για να συνεχίσει τις σπουδές του και να εξειδικευτεί σε ζητήματα διεθνούς δικαίου.

«Το αρχικό σχέδιο παραμονής ήταν για ένα χρόνο, για όσο δηλαδή κρατάει το μεταπτυχιακό. Έπειτα σχεδίαζα να επιστρέψω στην Ελλάδα ώστε να εργαστώ σε μια δικηγορική εταιρεία. Όμως ήταν ακριβώς ο καιρός που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα και έτσι ανέβαλα την επιστροφή μου κατά ένα χρόνο. Το ένα πράγμα οδήγησε στο άλλο και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2017!» δηλώνει στο euGreeka ο Νίκος, περιγράφοντας μια εμπειρία κοινή μεταξύ των Ελλήνων της Βρετανίας.

Για καθέναν από εμάς ο χρόνος προσαρμογής στη νέα χώρα διαμονής διαφέρει. «Για μένα η προσαρμογή ήταν σχετικά εύκολη, καθώς η χώρα είναι πολύ οργανωμένη και σε βοηθάει να ενσωματωθείς και να είσαι ενεργός πολίτης μέσα στην κοινωνία», λέει ο Νίκος.

Η μακρόχρονη παραμονή του έφερε και ένα διδακτορικό στην Οξφόρδη, επομένως και σχετική ευκολία στην εύρεση εργασίας. «Είμαι αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκω μεταξύ άλλων διεθνές οικονομικό δίκαιο και χρηματοοικονομικά σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και διεθνείς διπλωμάτες που παρακολουθούν executive μαθήματα του πανεπιστημίου. Στα πλαίσια αυτά επιβλέπω φοιτητές και συμμετέχω σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες», εξηγεί ο ίδιος.

Όπως σημειώνει, οι συνθήκες εργασίας στον ακαδημαϊκό χώρο είναι εξαιρετικές: «Δεν υπάρχει υπερβολική πίεση, έχεις χρόνο να εξελίξεις τον εαυτό σου με όποιο τρόπο επιθυμείς και μαθαίνεις συνεχώς καινούρια πράγματα μόνο και μόνο από την παραμονή σου στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Μετά από οκτώ χρόνια διαμονής εδώ θεωρεί ότι βλέπει μια συνολικά βελτιωμένη Βρετανία. «Ωστόσο μένει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον με το Brexit. Αυτή είναι μια εξέλιξη με πιθανώς δυσμενείς συνέπειες που απασχολεί όλους τους Έλληνες που βρίσκονται εδώ», προσθέτει.

Από τις θετικές εντυπώσεις που του έχει αφήσει η Βρετανία ξεχωρίζει την οργάνωση, την ασφάλεια που αισθάνεται ο πολίτης σε σχέση με το κράτος, την αξιοκρατία και τον καθημερινό πολιτισμό που βιώνει κανείς από τη συναλλαγή με δημόσιους λειτουργούς μέχρι τα μέσα μεταφοράς. «Αρνητικό είναι βέβαια ότι υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία και ότι δεν υπάρχει καμία ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων. Οι Βρετανοί είναι άλλωστε γνωστοί για την αυστηρότητά τους», λέει αναφερόμενος σε ένα από τα συνηθισμένα «παράπονα» των Ελλήνων που ζουν εδώ.

Μετά από αυτά τα χρόνια παραμονής στη Βρετανία θεωρεί λοιπόν ότι έχει πετύχει το βασικό στόχο που είχε θέσει; «Ο βασικός μου στόχος όταν ήρθα ήταν να εξελιχθώ ως επιστήμονας και μέσα από τις διαφορετικές παραστάσεις να αναπτύξω μια κοσμοπολίτικη θεώρηση της ζωής. Θεωρώ πως τα κατάφερα, αν και φυσικά αυτή είναι πάντοτε μια διαδικασία εν εξελίξει».

Όσο για το μέλλον του στη Βρετανία μοιάζει να έχει μια προοπτική ετών: «Τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια βλέπω το μέλλον μου στη Βρετανία. Θα επέστρεφα πιθανώς στο μέλλον στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως σε όλους μας, υπάρχουν πράγματα από την πατρίδα που του λείπουν: «Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ο ήλιος, η διασκέδαση. Όπως στους περισσότερους από εμάς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό, δηλαδή».

Ρωτήσαμε, τέλος, τον Νίκο τι θα έλεγε σε έναν Έλληνα που σκέφτεται να έρθει στη Βρετανία. Παρά τη σκιά του Brexit στον ορίζοντα, μοιάζει πεπεισμένος ότι αξίζει κανείς να τολμήσει το ταξίδι -και γρήγορα- εφόσον συντρέχουν οι συνθήκες.

«Η Βρετανία είναι μια εξαιρετική χώρα τόσο για εργασία όσο και για σπουδές. Το Brexit σίγουρα είναι μια ανησυχία που έχουμε όλοι μας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δε θ’ αλλάξει κάτι στα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, ούτε στα δίδακτρα αλλά ούτε και εργασιακά. Ίσως τώρα λοιπόν είναι μια χρυσή ευκαιρία για νέους που θέλουν να σπουδάσουν ή να εργαστούν να έρθουν στη Βρετανία, καθώς σε 2-3 χρόνια μπορεί αυτό να φαντάζει ως πολυτέλεια».

 

Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε την ιστορία σας, θα χαρούμε να την ακούσουμε. Επικοινωνήστε με το euGreeka στο [email protected] ή στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/euGreeka/

Contact  the writer @Alyzeas

Leave a comment