Mar
31

Έλληνες στη Βρετανία – Ο κυνηγός της διεθνούς καριέρας

Thanasis Gavos   Fri, 31 Mar 2017; 10:43

By Penny Papadopoulou for euGreeka (in Greek)

 

Είναι νέοι, ωραίοι, (όχι απαραίτητα ελεύθεροι) και ζουν ανάμεσά μας. Έλληνες που άφησαν τη θαλπωρή της πατρίδας για να έρθουν στο Λονδίνο, ο καθένας σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικούς λόγους, μιλούν στο euGreeka. Μιλούν για τους λόγους που τους έφεραν εδώ, για το πώς έκαναν μία νέα επαγγελματική αρχή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τι τους λείπει από την Ελλάδα, αλλά και τι τους αρέσει στο νέο τόπο διαμονής τους.

 

Λάζαρος Τυρεκίδης – Ο κυνηγός της διεθνούς καριέρας

Ο Λάζαρος Τυρεκίδης από τον Καμπάνη του Κιλκίς ήρθε στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 2011 με στόχο να κυνηγήσει το όνειρό του και να αρχίσει μια διεθνή καριέρα πάνω στο αντικείμενο της πληροφορικής και του διαδικτυακού μάρκετινγκ. Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα ζούσε σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ακόμα εμφανείς, αλλά παρόλα αυτά το ενδεχόμενο και οι προοπτικές μιας εργασίας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Βρετανία, ήταν κάτι που πάντα τον ενδιέφερε. Η απόφασή του πάρθηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, όταν και αποφάσισε να ταξιδέψει για Λονδίνο κυριολεκτικά λίγες ώρες μετά από την απόλυσή του από το στρατό.

«Το σχέδιο ήταν να καταφέρω να βρω σπίτι και εργασία στο αντικείμενό μου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιβαρύνω την οικογένεια μου, δεδομένου του περιορισμένου μπάτζετ που διέθετα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ποτέ δεν το σκέφτηκα ως μια προσωρινή λύση, αλλά αντιθέτως ως μια επένδυση για το μέλλον και την ποιότητα ζωής που επιδίωκα να έχω. Ήμουν διατεθειμένος να ρισκάρω και επίσης να στερηθώ αν χρειαστεί για να πετύχω τον στόχο μου», λέει στο euGreeka ο Λάζαρος.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πληροφορική δημιούργησε μία ηλεκτρονική εφημερίδα για το νομό Κιλκίς, από όπου κατάγεται και ασχολούταν επαγγελματικά με αυτό για πέντε χρόνια. Το start-up σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε μια επιτυχή μικρομεσαία επιχείρηση απασχολώντας μόνιμο προσωπικό και αποδίδοντας τα προς το ζην για έναν νέο επιχειρηματία την περίοδο εκείνη. Μολονότι η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη σε ρυθμούς ανάπτυξης, προ οικονομικής κρίσης, αντιλαμβανόταν ότι υπήρχε ένα ανώτατο όριο που τον περιόριζε να επιτύχει τους στόχους του.

«Έτσι πήρα την απόφαση να πουλήσω την επιχείρηση και να επενδύσω περαιτέρω στην καριέρα μου αναζητώντας νέες προοπτικές στην Βρετανία. Μια νέα αρχή είναι πάντα δύσκολη και περιλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, αλλά θεωρώ ότι αυτή μου η επαγγελματική δραστηριότητα ήταν το εισιτήριο την εποχή εκείνη να αναζητήσω εργασία στο Λονδίνο και να βρω άμεσα δουλειά στο αντικείμενο που με ενδιέφερε. Δεν δυσκολεύτηκα αρκετά αλλά πιστεύω πως το timing στις επιλογές, οι ικανότητες/εμπειρία και οπωσδήποτε η τύχη ήταν είναι η συνταγή μιας πετυχημένης σταδιοδρομίας για πολλούς νέους που σκέφτονται την εργασία στο εξωτερικό», μας λέει.

Ο Λάζαρος (Λαζ για τους αγγλόφωνους φίλους) θεωρεί ότι για έναν Έλληνα που έρχεται σήμερα στη Βρετανία η προσαρμογή είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν. «Καθημερινά, όλο και περισσότερα ελληνικά εστιατόρια/μπαρ, σύλλογοι και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολο σε έναν Έλληνα να προσαρμοστεί στη νέα ζωή του εξωτερικού. Η πόλη του Λονδίνου έχει συσπειρώσει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα που μπορεί να προσφέρει πληθώρα επιλογών για διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής», λέει κα συμπληρώνει:

«Η Βρετανία και ιδιαίτερα το Λονδίνο έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να σημειώνουν ανοδική πορεία, αλλά η συγκυρία μιας ευρείας οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την μαζική προσέλευση εργατικού δυναμικού από διάφορες περιοχές του πλανήτη έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Στη συνέχεια μας περιέγραψε το αντικείμενο της δουλειάς του: «Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε έναν όμιλο περιοδικών με δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, ως διευθυντής διαδικτυακού μάρκετινγκ. Έχω υπό την επίβλεψη μου μια ομάδα επτά ατόμων και στόχος μας είναι να προωθούμε κάθε ηλεκτρονική δραστηριότητα των περιοδικών (websites, ηλεκτρονικές εκδόσεις των περιοδικών, εκδηλώσεις και εφαρμογές κινητών) μέσω διαδικτυακών καναλιών όπως Google, Facebook, Twitter και Email μάρκετινγκ».

Θεωρεί ότι η οργάνωση και η νοοτροπία στον τομέα της εργασίας είναι κάτι που κάνει την μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα. «Είναι πολύ σημαντικό να περνάς το 1/3 της ημέρας σου σε ένα περιβάλλον το οποίο σου δίνει τη σιγουριά της μόνιμης απασχόλησης όπως επίσης και την προοπτική της εξέλιξης ανάλογα με την παραγωγικότητα σου».

Κάτι που του έχει κάνει αρνητική εντύπωση σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι το πόσο οι ρυθμοί ζωής στην πόλη του Λονδίνου έχουν επηρεάσει την κοινωνικότητα των ανθρώπων της. «Πολύ σπάνια θα συναντήσεις κάποιον άγνωστο να σου πει καλημέρα το πρωί στο μετρό όπως και δύσκολα οι συνάδελφοι σου να σε καλέσουν σπίτι τους μετά την δουλειά για ένα γεύμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε αυτό το απρόσωπο μοτίβο. Πιστέψτε με πως μια μάζωξη στο σπίτι σας με λίγο κρασάκι, ένα “γεια μας” και ένα “ώπα”, είναι κάτι που θα το διασκεδάσουν ιδιαίτερα ασχέτως αν δεν είναι μέρος της κουλτούρας τους».

Από την πατρίδα, πάντως, του λείπει ιδιαίτερα η οικογένεια, οι παιδικοί φίλοι αλλά και… τα σουτζουκάκια που λατρεύει και είναι δύσκολο να τα βρεις εδώ. Έχει όμως τις καλές παρέες του. «Οι φίλοι είναι η δεύτερη οικογένεια μου και είμαι πολύ χαρούμενος να έχω παρέες τόσο με Έλληνες, όσο και με εθνικότητες από διάφορα μέρη του πλανήτη. Ποτέ δεν θα πω όχι σε μια πρόσκληση από τους Άγγλους φίλους για ένα burger στην παμπ της γειτονιάς βλέποντας έναν αγώνα τένις, όπως επίσης και σε ένα άκρως ελληνικό μπουζούκι πάρτι μετά τα μεσάνυχτα».

Ο Λάζαρος αναφέρθηκε τέλος στις στιγμές από τη μέχρι τώρα ζωή του στο Λονδίνο που θυμάται πιο έντονα. «Είναι ακόμη έντονες οι αναμνήσεις από τις πρώτες μου ώρες στο Λονδίνο ψάχνοντας το ξενοδοχείο που είχα κάνει κράτηση στο Earl’s Court, δίχως Google Maps και κουβαλώντας μόνο μια χειραποσκευή, όπως και η πρώτη μου συνέντευξη σε αγγλική εταιρεία μια εβδομάδα αργότερα. Δε θα ξεχάσω την ημέρα που αγόρασα το διαμέρισμά μου όταν έπρεπε μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά της επίσκεψης στο οίκημα να αποφασίσω αν θέλω να κάνω πρόταση για αγορά. Αξέχαστη επίσης θα μου μείνει και η χρονιά που πέρασε καθώς στον επαγγελματικό τομέα σημειώθηκαν αρκετές προσωπικές επιτυχίες. Ανακηρύχθηκα ανάμεσα στους φιναλίστ για 4 βραβεία μάρκετινγκ από την Ένωση Εκδοτών Βρετανίας όπως επίσης και συμμετείχα ως κεντρικός ομιλητής σε αξιόλογα συνέδρια μάρκετινγκ τόσο στο Λας Βέγκας όσο και στο Λονδίνο».

 

Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε την ιστορία σας, θα χαρούμε να την ακούσουμε. Επικοινωνήστε με το euGreeka στο [email protected] ή στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/euGreeka/

 

Leave a comment

Subscribe

Calendar of Events

 January 2022
MTWTFSS
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456