Jun
13

Ζυμώσεις για διακομματική συνεργασία εναντίον ενός σκληρού Brexit

Thanasis Gavos   Tue, 13 Jun 2017; 16:23

Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι φωνές υπέρ μίας συμπαγούς διακομματικής συνεργασίας στη Βρετανία με σκοπό μία συντονισμένη στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

 

Μία τέτοια σύμπραξη θα συνεπαγόταν ένα ηπιότερο Brexit από αυτό που πρότεινε μέχρι τώρα η Τερέζα Μέι και απορρίφθηκε όπως φάνηκε στις εκλογές από τους πολίτες.

 

Πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων αναφέρουν πως υπουργοί της κυβέρνηση Μέι που εξ αρχής αντιτάσσονταν στο σκληρό Brexit συζητούν με βουλευτές του Εργατικού Κόμματος τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την Πρωθυπουργό να υπαναχωρήσει από τις σκληρές της θέσεις επί των περιορισμών στη μετανάστευση και επί της εξόδου από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

 

Ακόμα και ο πρωτεργάτης του Brexit Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος επέστρεψε στο κυβερνητικό σχήμα ως Υπουργός Περιβάλλοντος, γράφει στην Daily Telegraph ότι είναι κρίσιμο η κυβέρνηση «να επιτύχει μία συμφωνία που μπορεί να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη». Ο ίδιος είπε στο Sky News ότι μία συνεργασία βουλευτών όλων των κομμάτων επί του Brexit δε θα ήταν πρωτόγνωρη, καθώς ήδη γίνεται σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής.

 

Σημειώνεται ότι μετά από συνάντησή της με την κα Μέι η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον δήλωσε χθες πως η Πρωθυπουργός πρέπει να απευθυνθεί σε άλλα κόμματα και να συνεργαστεί μαζί τους σε ό,τι αφορά το Brexit.

 

Η κα Ντέιβιντσον θεωρείται πλέον σημαντική πρωταγωνίστρια στο πολιτικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αν και δεν είναι η ίδια βουλευτής στο Γουέστμινστερ κατόρθωσε να κερδίσει για τους Τόρις τον εντυπωσιακό αριθμό των 13 εδρών στη Σκωτία. Πολιτικοί σχολιαστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί να επιλέξουν να σχηματίσουν ένα διακριτό μπλοκ στη Βουλή των Κοινοτήτων εάν δεν εισακουστούν οι ανησυχίες τους για τους κινδύνους ενός σκληρού Brexit.

 

Υπέρ του ήπιου Brexit, με έμφαση στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση και στη διατήρηση ανοιχτών συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τάσσεται και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας. Εντός της ημέρας η αρχηγός του κόμματος Αρλίν Φόστερ θα παρουσιάσει στην κα Μέι τους όρους της για να συμφωνήσει στην παροχή εμπιστοσύνης και στήριξης των δέκα βουλευτών της στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

 

Συντηρητικός βουλευτής έχει δηλώσει στην Daily Telegraph ότι το κόμμα του «δεν έχει πλέον τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit», με άλλους να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης της διακομματικής συνεργασίας επί του ζητήματος.

 

Πολλά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος αναγνωρίζουν την ανάγκη υπαναχωρήσεων από τη μέχρι τώρα σκληρή γραμμή επί του Brexit, διότι μία ενδεχόμενη κοινοβουλευτική ήττα σε κάποια από τις επερχόμενες ψηφοφορίες που αφορούν την έξοδο από την ΕΕ θα σήμαινε πιθανότατα τη χαριστική βολή στην αποδυναμωμένη Πρωθυπουργό και ενδεχομένως διεξαγωγή νέων εκλογών.

 

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών λόρδος Χέιγκ προτείνει μάλιστα με άρθρο του ένα σχέδιο για τη λειτουργία μίας διακομματικής Επιτροπής Brexit. Όπως γράφει στην Telegraph, «απαιτείται αλλαγή έμφασης ως προς τις βρετανικές επιδιώξεις, με μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έχει προτεραιότητα έναντι του ελέγχου του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα για να εργαστούν».

 

Η επιτροπή που προτείνει θα απαρτιζόταν από ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, τους πρωθυπουργούς των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας και όλους  τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης – «ναι, ακόμα και τον Κόρμπιν».

 

Τάσσεται μάλιστα υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως η Νορβηγία, για δύο χρόνια ως προθάλαμο του πλήρους Brexit.

 

Γράφοντας εξάλλου στον Guardian, την ιδέα μίας «μικρής διακομματικής επιτροπής» για το Brexit υποστηρίζει και το κορυφαίο στέλεχος των Εργατικών Υβέτ Κούπερ. Στόχος, όπως τονίζει, θα είναι το χτίσιμο μίας ευρείας συναίνεσης ενόψει της τελικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

 

Ένας εναλλακτικός τρόπος διακομματικής σύμπραξης που συζητείται είναι να υποστηρίξουν βουλευτές των Συντηρητικών τροπολογίες που θα υποβάλουν συνάδελφοί τους από το Εργατικό Κόμμα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σε θέματα που άπτονται του Brexit.

 

Σημειώνεται ότι ερωτηθείσα από ακραιφνή Brexiteer βουλευτή κατά τη χθεσινοβραδινή εμφάνισή της ενώπιον μελών της κοινοβουλευτικής της ομάδας η Τερέζα Μέι είπε ότι σε ό,τι αφορά το Brexit «είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι πτέρυγες του κόμματος».

 

Μία ακόμα ένδειξη ότι ίσως η Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών να φανεί πιο συναινετική ως προς το Brexit είναι η προαγωγή του ένθερμου ευρωπαϊστή Ντέιμιαν Γκριν στη θέση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού.

 

Leave a comment

Subscribe

Calendar of Events

 January 2021
MTWTFSS
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031