Mar
21

Άρης Γάτας: O «σκεπτόμενος» κ. Ρανιέρι βασιλιάς του ποδοσφαίρου

Thanasis Gavos   Wed, 21 Mar 2018; 16:51
Aris Gatas, Ranieri, Thinkerman

Ιδιαίτερη τιμή για την ελληνική αθλητική δημοσιογραφία και για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση περιποιεί αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο η προβολή ενός ποδοσφαιρικού βιβλίου.

 

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Άρης Γάτας βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα για τις ανάγκες προώθησης του βιβλίου του που έγραψε με αφορμή ρεπορτάζ και αποκλειστικές συνεντεύξεις για την ΕΡΤ με τον καλύτερο προπονητή στον κόσμο για το 2016, τον Ιταλό Κλαούντιο Ρανιέρι.

Μεγάλη επιτυχία για τον Έλληνα δημοσιογράφο είναι πέρα από την αγγλική έκδοση και το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου (Foyles, Waterstones) διανέμουν σε περίοπτη θέση το βιβλίο, κατατάσσοντάς το μάλιστα στα καλύτερα που πρέπει να διαβάσει ο αναγνώστης.

 

Το βιβλίο με τίτλο ‘CLAUDIO RANIERI – T(H)INKERMAN’, που έγινε best seller ήδη στην ελληνική αγορά, εκδίδει σε περισσότερες από 40 χώρες ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στο χώρο του αθλητικού βιβλίου, ο γερμανικός MEYER & MEYER. Στην Αγγλία, όπως και στις ΗΠΑ που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί, ήδη σημειώνει επιτυχία.

 

Συναντήσαμε τον Έλληνα δημοσιογράφο στο βιβλιοπωλείο Foyles και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για την τεράστια επιτυχία του βιβλίου του.

Ερ. Τι σε έκανε να αποφασίσεις να ακολουθήσεις την πορεία του Κλαούντιο Ρανιέρι για το διάστημα που το έκανες;

 

Απ. Ως ρεπόρτερ της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα παρακολούθησα και κάλυψα από κοντά όλες τις δραστηριότητες του Ρανιέρι τόσο με την εθνική ομάδα της Ελλάδας όσο και με τη Λέστερ αργότερα. Βρέθηκα κοντά καθώς εξασφάλισα για λογαριασμό της ΕΡΤ δύο αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον Ιταλό προπονητή. Μία στην Ρώμη το 2014 και μία στο Λέστερ το 2016, λίγο πριν στεφθεί πρωταθλητής Αγγλίας. Αυτό ήταν και το έναυσμα να γράψω βιβλίο, καθώς ο άθλος της Λέστερ χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο αθλητικό επίτευγμα παγκοσμίως.

 

Ερ. Τι βρίσκουμε μέσα στο βιβλίο και πώς είναι δομημένο;

 

Απ. Είναι μία έρευνα που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια για το πώς ένας άνθρωπος κατόρθωσε να αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων αλλά και το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό σκηνικό με τις μεθόδους του και πάνω απ’ όλα με τη στρατηγική του. Είναι η αποθέωση για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος με γνώμονα τη θετική του ενέργεια να φτάσει στη θέση του βασιλιά του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Υπάρχουν προσωπικές μαρτυρίες, πλούσια παρασκήνια, συνομιλίες με ανθρώπους που έζησαν από κοντά το θαύμα της Λέστερ.

 

Ερ. Γιατί απέτυχε στην Ελλάδα νομίζεις και γιατί πέτυχε το θαύμα με τη Λέστερ;

 

Απ. Γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δουλέψει σε εθνική ομάδα και έχασε τον βηματισμό του στον προγραμματισμό. Γιατί παράλληλα στην Ελλάδα ενθουσιαστήκαμε γρήγορα από το όνομά του και απογοητευτήκαμε αμέσως από τα πρώτα άσχημα αποτέλεσματα. Παράλληλα εμπιστεύθηκε ανθρώπους που ποτέ δεν τον είδαν με καλό μάτι, ακόμα και ποδοσφαιριστές και αυτό το πλήρωσε ακριβά…

 

Ερ. Τον περιέγραφαν υποτιμητικά ως ‘tinkerman’, άνθρωπο που συνεχώς έκανε αλλαγές χωρίς αποτέλεσμα. Αν έγινε κάποια μετάλλαξη πάνω του, πώς έγινε;

 

Απ. Έγινε διότι όπως αναφέρω και στο βιβλίο με το σχετικό τίτλο έγινε ο ‘Mr Thinkerman’ ο «σκεπτόμενος» άνθρωπος που έβαλε στην άκρη το «εγώ» και δούλεψε μόνο για το «εμείς». Εμπιστεύθηκε ανθρώπους στη Λέστερ και τον στήριξαν και αυτό έφερε το αποτέλεσμα.

 

Ερ. Τον χαρακτηρίζεις «σύμβολο της πίστης στο στόχο». Είναι ο Ρανιέρι παράδειγμα προς μίμηση και εκτός ποδοσφαίρου;

 

Απ. Σαφέστατα. Τον γνώρισα από κοντά, είναι ένας μποέμ τύπος με αστική ευγένεια και πάντα καλοσυνάτος. Είναι μαχητής, έφτασε στα 64 χρόνια να παλεύει να πάρει κάτι την ίδια ώρα που είχε προ πολλού λύσει το βιοποριστικό του θέμα. Είναι παράδειγμα ζωής για όλους μας, να μην τα παρατάμε ποτέ.

 

Ερ. Αν σου ζητούσα να χαρακτηρίσεις τον Ρανιέρι ως προπονητή με λίγα λόγια, τι θα έλεγες;

 

Απ. Έξυπνος, διορατικός και ευφυής…

 

Ερ. Και για τον Ρανιέρι ως άνθρωπο;

 

Απ. Μία τεράστια προσωπικότητα για το ποδόσφαιρο, ψηφίστηκε ο καλύτερος στον κόσμο το 2016 αλλά πάνω απ’ όλα ένας σπουδαίος άνθρωπος με ευαισθησίες. Αρκετά από όσα κερδίζει πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες.

 

 

Ερ. Με ποια αίσθηση ή σκέψη θα ήθελες να κλείσει στο τέλος της ανάγνωσης το βιβλίο ο αναγνώστης;

 

Απ. Να διδαχτεί, να πάρει παράδειγμα και να το μεταφέρει στη ζωή του. Με την αίσθηση ότι στη ζωή όλα είναι πιθανά να συμβούν φτάνει μόνο να έχεις πίστη στο στόχο.

 

Ερ. Έχει διαβάσει το βιβλίο σου ο ίδιος και αν ναι ποια ήταν η αντίδρασή του;

 

Απ. Ναι και έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος για τον τρόπο που μεταφέρθηκε η συγκλονιστική ιστορία του τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Ερ. Στον παρανοϊκό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχει θέση για μία Λέστερ;

 

Απ. Όχι, γιατί όταν τα βουβάλια τσακώνονται τα βατράχια προσπαθούν να κρυφτούν για να γλιτώσουν, δε μένουν στην λίμνη καν. Η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα στο ποδόσφαιρο και αν δεν αλλάξουμε δε θα έχουμε καλό μέλλον.

Leave a comment